En dan ben je er opeens niet meer, deel 2

3 januari 2019 42 Door Mirjam

15-12-2018 (De eerste nacht na zijn dood.)

Ik doe geen oog dicht die nacht en loop steeds naar hem toe. Hij ligt in zijn eigen kamertje, waar hij uiteindelijk nooit geslapen heeft. De tweeling slaapt altijd bij mij in de kamer. Deze nacht kan dat even niet. Hij moet in een koude kamer liggen. Morgen na de balseming kan het weer wel. Ik kijk naar hem, wat is hij toch mooi. Het is zo onwerkelijk. Het moment dat ik de auto uitstapte met een levenloos kindje tot nu. Met Lisette onze uitvaartbegeleider van Team Patty Duijn hebben wij al een datum en tijd gereserveerd bij Westerveld (begraafplaats en crematorium).
Het wordt een begrafenis om 15:00 de zaterdag erop. 
Allemaal gedachten gaan door mij heen. Hoe  kan ik nou zonder jou verder? Hoe overleeft ons gezin dit? Ben je hier nog ergens? Geef eens een seintje. Wat kan ik doen om de tijd terug te draaien? Laat mij wakker worden uit deze nachtmerrie. Kun je mij niet ophalen? Ik wil met je mee..En dit is het moment dat ik mijzelf vermanend toespreek. Ik heb nog drie gezonde kinderen die mij nu meer dan ooit nodig hebben. Door deze gebeurtenis ben ik extra dankbaar dat ik hen heb. Ik besluit dat mijn focus deze week op mijn gezin komt te liggen en dat ik een waanzinnig mooie dienst wil organiseren voor hem.

Fotograaf Rieta Mulder van Make a Memory


16-12-2018
De kindjes kruipen ‘s morgens naast ons in bed. Ze weten nog van niets. “Papa en mama moeten jullie wat vertellen.”“Wat dan?” vragen ze nieuwsgierig. “Florian zijn hartje doet het niet meer, hij is een sterretje geworden.”“Oh dan moet je even nieuwe batterijen erin doen,” zegt Julian (3jr) “Waar is hij nu dan?” Vraagt Elinde (4jr) “Ik denk dat hij aan het spelen is in de wolken,” zeg ik. “Maar wie heeft hem daar dan neergezet?” vraagt ze. Ik besef dat ik met een iets beter verhaal moet komen en herinner mij een verhaal dat mijn moeder vroeger vertelde, na het overlijden van onze buurvrouw.

“Er waren eens een paar kindjes die naar een hele mooie grote speeltuin gingen. Alles wat je maar wilde, kon in die speeltuin. Je kon er zoveel snoep of ijsjes eten wat je maar wilde. De kindjes waren heel gelukkig maar vergaten bijna de tijd en het hek begon al dicht te gaan. Zo hard als ze konden renden ze naar buiten alleen één kindje lukte het niet. De kindjes keken verdrietig door het hek naar het kindje, maar hij was blij want hij mocht nu lekker blijven spelen en ijsjes eten. Hij riep naar de kindjes: ”Maken jullie je maar geen zorgen ik ben zo gelukkig hier!”
En zo is het ook met Florian, hij speelt nu ergens waar hij het heel fijn heeft. Alleen moeten wij hem nu missen.
De kindjes luisteren aandachtig en staan op.
Ik loop naar de badkamer en zie de spoelspullen liggen. Tom of ik spoelden zijn darmpjes drie keer per dag vanwege de ziekte van Hirschsprung. Ik vraag mij of of hij die operatie volgende maand überhaupt overleefd zou hebben.. Ik ben eigenlijk heel snel beneden terwijl ik normaal gesproken vrij lang met de tweeling bezig ben en dan voornamelijk met de verzorging van mijn jongste knulletje. Ik neem plaats aan de ontbijttafel en observeer mijn drie kindjes. Mijn grote gezin is niet meer.. ik voel mij zo incompleet zonder hem. Alle kindjes zitten aan tafel,  ik kan Florian alleen nog niet laten zien. Om 11:00 komen twee mensen langs om hem te balsemen. Ik hoop dat het nog lukt. Zijn lipjes zijn donker paars en zijn gezichtje is zo vlekkerig. Ik wil hem zo niet aan de kindjes laten zien. Ik kende het balsemen alleen van de serie ‘Six feet under’ en wist niet dat dit ook in Nederland gedaan wordt. Ik ben blij dat Lisette ons erover geïnformeerd heeft. 
Na twee uur zijn ze klaar met hem en lopen wij direct naar hem toe. Hij ziet er weer mooi roze uit, alsof hij slaapt. Het voelt zo fijn om hem weer terug te zien, zoals hij was. Hij kan nu (10 dagen) ongekoeld blijven en lekker geknuffeld worden, ook voelt hij niet meer zo koud aan.
Tom en ik nemen hem mee naar beneden en laten hem aan de kindjes zien. Ze hebben er niets van. Ik leg hem naast Celeste in de box en zij wordt helemaal blij wanneer ze hem ziet. Ze draait naar hem toe en begint te lachen.

Celeste ziet Florian weer…

Ze heeft door dat hij niet meer reageert..

Ze tikt hem steeds aan om hem wakker te maken.. mijn moederhart breekt….    Mijn moederhart breekt overigens elke minuut. Ik heb het erg moeilijk. Onze families zijn er ook en vangen de kindjes erg goed op. “Ik vind het zo erg dat wij hem zaterdag in de koude grond gaan stoppen,” snik ik.

“Er is nog een familiegraf bij Westerveld beschikbaar,” oppert Tom. “Nee, dan wil ik hem op een kinderveldje ofzo,” zeg ik. “Ik wil hem gewoon thuis hebben,” zegt Tom treurig. “Ik ook…”

“Misschien moeten we hem dan toch maar laten cremeren dan kunnen wij zijn as thuis zetten,” bedenkt Tom. “Cremeren??” roep ik vol afschuw! “Dat vind ik zo on af!” Maar langzaam begint dat idee te landen… dan hoeft hij niet in de koude grond en kunnen wij hier gewoon een altaar of iets maken..Ik word eigenlijk rustiger van het idee en bel Lisette gelijk met de vraag of het omgezet kan worden naar een crematie. Zij gaat er meteen achteraan en gelukkig lukt dit.
‘s Middags komt Lisette voor de kaart. “Wat mij betreft regelen we de hele dienst nu, ik weet precies hoe ik het wil hebben,” zeg ik. Lisette geeft aan dat wij het stapje voor stapje gaan doen. Iets waar ik haar nu nog steeds erg dankbaar voor ben.

“De eerste stap is de kaart… wat willen jullie daarop? “ vraagt zij. “Je bent en blijft perfect!” roep ik..“Je was en blijft perfect..” verbetert mijn vader mij. Mijn vader is Neerlandicus. “En ik wil een foto van Florian dat hij in een soort zon staat maar het moet ook weer niet zo’n Teletubbie zon zijn.” Mijn zus vraagt Victor Zuydweg, een goede vriend van haar, een ontwerp te maken. Hij maakt precies wat ik in mijn hoofd heb. En zo ontstaat de kaart. Die avond kleed ik Florian om en was hem een beetje en knuffel hem. 4500 gram.. zwaarder is hij nooit geworden.. en wat was ik elke dag trots als hij weer 30 gram aangekomen was. Ik wil hem wel bij mij in de buurt hebben maar niet in de co-sleeper en leg hem in zijn eigen bedje. Nadat ik klaar met hem ben, pak ik Celeste om haar in bad te doen. Het contrast is zo groot.. een blakend gezond baby’tje (van 6000 gram) versus een dood klein kindje. Celeste leg ik wel in de co-sleeper en pak haar handje vast en lig zo dicht (en veilig) mogelijk bij haar. Ze is zo onrustig en verdrietig.  Die nacht val ik -met een beetje hulp van de artsen- in slaap.. maar word huilend wakker…

Ik mis hem zo erg… ik ben hem echt kwijt…….

Een paar weken voor zijn dood
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️