Het leven gaat verder……

9 februari 2019 16 Door Mirjam

“Niet aan denken want dan ga ik huilen. Niet over praten want dan ga ik huilen. Maar wat was hij toch lief en bijzonder…Oh, ik voel de tranen alweer opkomen. Verman jezelf, Mirjam! Je moet zo solliciteren” 

Het is twee weken na zijn crematie. Ik zit in een wachtruimte van een bedrijf te wachten tot ik opgehaald word voor een gesprek. Een sollicitatiegesprek.
Met heel veel pijn in mijn hart moest ik tijdens mijn verlof afscheid nemen van mijn vorige baan vanwege een reorganisatie. De baan waar ik nu op solliciteer lijkt perfect aan te sluiten bij mijn achtergrond en ambities. Daarnaast wil ik niet afhankelijk zijn en snel weer een baan hebben. Ik word binnengeroepen. Het gesprek verloopt dramatisch. Ik ben hyper, geef rare antwoorden en voel mij alles behalve op mijn gemak. Gedesillusioneerd rijd ik naar huis. Dit is te snel geweest. Ik ben nog niet in staat om te werken. Ik moet eerst alles op een rijtje krijgen in mijn hoofd. Mijn omgeving heeft mij hier al voor gewaarschuwd maar blijkbaar moet ik het zelf ondervinden. Maar wat ga ik dan doen met mijn tijd? Ik leef sinds de geboorte van de tweeling in de hoogste versnelling en wil dit tempo zo graag aanhouden. Maar soms gaan ratio en emotie niet gelijk op.
“Tom, waarom gaan we niet even twee weken naar de zon? Dan kunnen we met zijn allen even bijkomen met elkaar.”“Goed plan, maar wil je weer naar Bonaire of Curacao? Dat lijkt mij verschrikkelijk, zo lang vliegen. Helemaal met Julian, die geen seconde stil kan zitten.”“En zoveel uur tijdsverschil is ook niet echt fijn met drie kleintjes.”
Niet veel later zitten wij bij onze buurman Kelly Otte, die piloot is. “Waarom gaan jullie dan niet naar Gran Canaria? Dan vliegen jullie gewoon met mij mee!” stelt hij voor.


Twee weken later is het zover. We gaan naar Gran Canaria, waar wij een huis in de bergen hebben gehuurd met een jacuzzi. Ik ben opgelucht als wij eindelijk bij de gate van Schiphol staan. Het is mij gelukt de koffers in te pakken. Dat is ook al best een uitdaging! Ik zie medepassagiers ons vol bewondering aankijken. “Wat stoer dat jullie dit doen met drie kleintjes!” zegt een stel. “Dit is mijn zusje Celeste en ik heb ook nog een broertje Florian, maar die is dood,” roept Elinde opeens hard naar het stel zodat ook veel anderen het horen. “Florian ligt in een kist,” zegt Julian. De mensen kijken ons aan. Ik antwoord dat het klopt en gelijk worden er vragen gesteld. Gelukkig komt onze buurman Kelly eraan, hij is vandaag de gezagsvoerder. Wij mogen van hem als eerste het vliegtuig in. Kelly vertelt ons alles over het vliegtuig. Hij heeft net een boek geschreven: ‘Overwin je vliegangst’.  Tijdens het vliegen krijgen wij een VIP-behandeling van de stewardessen en mogen wij ook de cockpit in. 
Als wij in ons vakantiehuis aangekomen zijn begint het genieten pas echt! Het is 23 graden.

Het is fijn om samen met het gezin te zijn. Wij praten veel met de kinderen. Vooral bij Julian heeft het diepe indruk gemaakt dat Florian in een kistje lag. “Waar is het kistje nu?”“Wil hij er niet uit?” “Moet ik ook in een kistje?” Elinde vertelt aan iedereen dat Florian dood is maar gelukkig snappen de Spaanse inwoners er weinig van. 
Op een nacht word ik door haar wakker gemaakt: “Kom eens mama, ik wil je wat laten zien.” Ze loopt naar het raam. “Kijk daar is Florian zijn ster! Hij is gewoon meegegaan op vakantie. Nu hoeven wij niet verdrietig te zijn!”

Ik knuffel haar terwijl de tranen over mijn wangen stromen. 

Wij besluiten elke avond voor het slapen gaan Florian zijn ster te zoeken. 

Het is een heerlijke vakantie maar toch ben ik blij als ik mijn huis in ga en direct door loop naar zijn urntje. “Dag knulletje, wij zijn weer thuis. We hebben je gemist!”