Mijn kindje is weer thuis..

1 februari 2019 15 Door Mirjam

Het is maandag, twee dagen na Florian’s crematie. Normaliter mag je de as na een crematie pas na vier weken ophalen. De reden hiervan is dat als er na een crematie vermoedens ontstaan van een misdrijf, de as alsnog onderzocht kan worden. Een andere reden is dat mensen vaak in hun emotie het as snel verstrooien en daar achteraf spijt van krijgen. Door die vier wachtweken kunnen nabestaanden net wat langer nadenken over de bestemming van de as.
Ik vind het ondraaglijk dat zijn as in een potje zit bij het crematorium en vraag of er een uitzondering gemaakt mag worden. Onze uitvaartbegeleider regelt dit met Westerveld en ik schrijf een emotionele brief aan het Ministerie van Justitie met de vraag of hij voor de jaarwisseling thuis mag zijn.
De volgende dag is het kerst… tja kerst…We hebben besloten de kerst gewoon door te laten gaan zoals we van plan waren. Samen met de kindjes maken we ‘s morgens van deeg croissantjes en niet veel later zitten wij aan een uitgebreid ontbijt. Het is gezellig en ik geniet van de verhalen van de kinderen. De wereld van een 3- en 4-jarige is zo grappig. “Juultje weet je waarom een kip eitjes legt?” vraagt Elinde “Omdat de kip honger heeft,” antwoordt Julian zonder twijfelen.

“Nee, omdat kippen gewoon eieren leggen, dat hoort zo!” zegt Elinde. Dit soort gesprekken voeren zij de hele dag. Ik lach en geniet van ze maar merk dat ik me gelijk schuldig voel. Ik hoor nog niet te lachen. Stel dat Florian hier nog ergens is, dan lijkt het net alsof ik hem vergeten ben.


Onze tweelingkinderwagen wordt die dag opgehaald, die wilde ik zo snel mogelijk weg hebben. Met de nieuwe kinderwagen gaan wij met mijn familie wandelen op Westerveld in Driehuis. Even dicht in de buurt van Florian zijn.‘s Avonds heeft iedereen van mijn familie een gerecht gemaakt en vloeit de wijn rijkelijk. Ook de tweede kerstdag is gezellig met de schoonfamilie. Heerlijk! Wat is familie toch fijn en wat is onze familie er voor ons geweest. Elke dag waren ze er. Ze hebben alles gedaan om ons te ontzien. Ik hou zoveel van ze. 


Op ‘derde kerstdag’ word ik al vroeg gebeld door Westerveld. Het ministerie van Justitie heeft direct toestemming gegeven en wij mogen zijn as de volgende dag ophalen. Wow, wat fijn! Na een onrustige nacht, zitten we de dag erna al vroeg bij Westerveld. Ze hebben zijn as in een sierurntje gedaan. Ook zit het verbrandingsteentje erbij die op zijn kistje lag toen hij de oven in ging.

Florian zijn ovensteentje


Driehonderd gram as is het maar. Driehonderd gram is er nog over van ons knappe mannetje. Ik huil als ik het urntje zie. Mijn kleine kindje zit daar in dat potje! Waarom nou?! De hele weg naar huis huil ik met Florian’s urntje stevig tegen me aan. Tom wil een soort altaar maken met een zon. Ik wil een urntje voor hem laten ontwerpen met iets van een zonnetje. We gaan gelijk aan de slag.
Een paar dagen later is het oud en nieuw. Normaal vind ik dat de leukste avond van het jaar, maar dit jaar niet. Ik ben blij dat wij dit rotjaar kunnen afsluiten en met positieve verwachtingen het nieuwe jaar in kunnen gaan! Maar…. 2018 heeft ons ook een heel mooi lief meisje gebracht. Dus hoe mooi is 2018 ook geweest!  Mijn gevoelens zijn zo dubbel doordat ik een gezonde baby heb en een overleden kindje van dezelfde leeftijd.
Mijn beste vrienden en zwager komen bij ons om het jaar af te sluiten. Het is gezellig en schreeuwend tellen wij af naar het nieuwe jaar…3…2..1…en bam! Het jaar is voorbij! Ik breek. Ik huil. Ik pak Florian’s urntje samen met Tom.

‘Lieve Floor! 2018 was helemaal geen rotjaar! Ik heb jou mogen ontmoeten en voor jou mogen zorgen! De mooiste taak die ik ooit in mijn leven gekregen heb.’
Mijn vrienden omhelzen mij en duwen champagne in mijn handen en er wordt gelachen! Ik lach mee. Natuurlijk mag ik nog lachen! Ons zonnetje Florian zou niets anders gewild hebben! 

Celeste inmiddels alweer 5 maanden